Çocuklar için Programlama Eğitiminin 3 Temel Faydası

02-01-2019 18:54
Çocuklar için Programlama Eğitiminin 3 Temel Faydası

Günümüzde çocuklar, önceki nesillerden çok daha farklı bir dünyada büyüyor. İnternet çağında anne ve babaların çocuklarını yeni teknolojilerden soyutlayarak yetiştirmesi çok mümkün görünmüyor. Dijitalleşen dünyaya adapte olabilen çocuklar, bu yeni dünyayı bir fırsat olarak deneyimliyor.


Teknolojiyle gençlik ve hatta yetişkinlik döneminde tanışmış olan ebeveynler için bilgisayarlar ve akıllı telefonlar tamamen bir tuzak anlamına geliyor olabilir. Ancak programlama eğitimleri sayesinde çocuklar, küçük yaştan itibaren bu cihazları çok daha bilinçli şekilde kullanmaya başlıyor. Bir eğlence aracı olmaktan çıkan teknolojik cihazlar, öğrenmenin bir parçası olarak farklı bir rol üstleniyor.


Çocuklarınızı kodlama dünyasını keşfetmeye motive etmek, onun için hiç ummadığınız faydalar sağlayabilir. Gelin, çocuklar için programlama eğitiminin en önemli faydalarına birlikte göz atalım.


Bilişsel gelişimi destekler


Bilgisayar programlama öğrenimi ile bilişsel gelişim arasındaki bağlantı 80’li yıllardan beri biliniyor. MIT’nin matematik bölümünde görev yapan ve LOGO adlı programlama dilinin kurucusu olan Seymour Papert, aynı zamanda çocuklarda kodlama ve bilişsel gelişim arasındaki bağlantıyı araştıran ilk bilim insanlarından biri.


Papert’e göre çocuklar, yüksek kalitede bilgisayar programlama eğitimi alırsa öğretmeden öğrenme adı verilen eğitim modelini deneyimleyebiliyor. Çünkü programlama, çocukların anlaması zor olan soyut kavramların somutlaştığı bir ortam sunuyor. Aynı zamanda kodlama eğitimi ile çocuklar ne düşüneceklerini değil, nasıl düşüneceklerini öğreniyor.

 

Bir kodlama sorunuyla karşılaşan çocuklar, sorunu hızla küçük parçalara ayırarak etkili bir çözüm yolu arayışına giriyor. Bu yaklaşıma sayısal düşünme (computational thinking) adı veriliyor ve gerçek dünyadaki herhangi bir sorunla baş etmede büyük önem taşıyor. Kendi döneminde Papert’in fikirleri çokça tepki çekse de, yeni araştırmalar kodlamanın gerçekten çocukların bilişsel gelişimini desteklediğini gösteriyor.


STEM alanına hakim çocuklar yetiştirir


Programlama eğitimi, çocuklarınızı geleceğe yön veren kişiler olarak yetiştirmenize yardımcı olur. Çünkü günümüzde hızlı bir yükseliş yaşayan STEM alanı, gelecekte de en etkili meslek gruplarının çatısı olmaya devam edecek gibi görünüyor. Sürekli büyüyen dijital dönüşüm çağında, geleceğin meslekleri arasında developerlar, programlamacılar, yazılım mühendisleri ve bilgisayar bilimciler sayılıyor.


Bilgisayar ve programlama temelli mesleklerin payı tüm sektörlerde her geçen yıl daha da artıyor. Üstelik STEM mesleklerinin %93’ü ortalama maaşların üzerinde gelir sağlıyor. Bu da erken yaşta programlama öğrenen çocukların çalışma hayatına katıldıklarında, öğrenmeyenlere göre çok daha fazla donanımlı kişiler olacakları için kariyerlerine güçlü bir giriş yapacakları anlamına geliyor.


Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir


İyi organize edilmiş ve çocuğun yaşına uygun programlama eğitimi, özellikle iki sebeple çok önemli. Bunlardan birincisi çocukların edindikleri bu yeni bilgiyi, kapsamlı ve derinlemesine kavrayabilmesini sağlaması. Böylece kendi fikirlerini ve deneylerini uygulamak için sağlam bir zemin oluşturabilirler. İkincisi ise potansiyellerini maksimuma ulaştırmak ve eleştirel düşüncelerini geliştirmek için çok daha uzun zamana sahip olmaları.


Kod yazmak, yeni bir dili ya da gitar çalmayı öğrenmek gibi eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerinin gelişmesiyle ilgilidir. Bu nedenle çocukken programlama öğrenenler, hem kodlamaya hem de hayata daha çözüm odaklı yaklaşabilir.


"Çocuklar için temel kodlama  seti”, çocukların programlama eğitiminin temelini en güçlü şekilde atmaları için değerli kaynakları bir araya getiriyor. Mühendis olma hayali kuran çocuklara yol göstermeyi hedefleyen set, beş kitap ve üç dergiden oluşuyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.