Yapay Zeka Geliştirme İçin En Uygun 5 Programlama Dili

09-04-2019 01:25
Yapay Zeka Geliştirme İçin En Uygun 5 Programlama Dili

Yapay zeka dünyası, yalnızca yazılım değil, tüm teknoloji sektörü için önemini arttırıyor. Yönünü yapay zekaya çeviren yazılımcılar içinse doğru programlama dilini seçmek çok önemli.


Yapay zeka, mühendisliğin bilgisayarlara insan zekasını taklit etme yeteneği kazandıran dalı olarak tanımlanabilir. Aşağıdaki 5 programlama dili, yapay zeka üzerine çalışmak isteyen yazılımcılar için güncel olarak en uygun olanlar.


Python


Sadeliği sebebiyle Python, yapay zeka için en ideal programlama dili olarak görülüyor. Söz dizimi basit olan ve kolay öğrenilebilen Python, yapay zeka algoritmalarının uygulanması için de son derece uygun. Nesne yönelimli, fonksiyonel ve prosedür yönelimli programlamayı destekliyor.


Çok sayıda kütüphane, bu konuda yazılımcıların işini kolaylaştırarak Python’ı daha da ideal bir dil haline getiriyor. Örneğin, NumPy, bilimsel hesaplamalar konusunda yardımcı olurken PyBrain, makine öğrenmesi için kullanılıyor.


R


İstatistiksel hedeflerle veri analizi ve manipülasyonu için en etkili dil ve ortamlardan biri de R. R ile iyi tasarlanmış kaliteli programları kolayca yazabilir, matematiksel semboller ve formüllerden faydalanabilirsiniz.


Genel amaçlı dil olmasının ötesinde RODBC, Gmodels, Class ve Tm gibi makine öğrenmesi alanında kullanılan çok sayıda paket de sunuyor. Bu paketler sayesinde algoritmalar kolaylaşıyor.


Java


Java, yapay zeka geliştirmek için oldukça iyi bir seçim olabilir. Çünkü bu alanda arama algoritmaları, yapay nöral ağlar ve genetik programlama kullanmanız gerekecek. Tüm bu işler için Java biçilmiş kaftan.


Java, kolay kullanım, debugging kolaylığı, paket servisleri ve büyük ölçekli projelerde sadeleştirme, verinin grafik sunumu ve başarılı kullanıcı etkileşimi gibi avantajlar sunuyor.


Lisp


Lisp, yapay zeka geliştirmede kullanılan en eski ve en uygun dillerden biri olarak; yapay zekanın babası John McCarthy tarafından 1958’de icat edildi. Sembolik bilgiyi işleme kapasitesi konusunda etkili olmasıyla biliniyor.


Ayrıca prototipleme becerileri ve yeni nesnelerin kolayca ve dinamik yaratımı, Lisp’i öne çıkaran özellikleri arasında yer alıyor. Geliştirme döngüsü sayesinde, program hala çalışırken etkileşimli değerlendirme ve yeniden derleme işlemleri yapılabiliyor. Yıllar geçse de sürekli geliştirilerek, yapay zeka için ideal diller arasındaki yerini korumayı başarıyor.


Haskell


Çok daha genç bir programlama dili olan Haskell, başlarda akademik ortamlarda çokça tercih ediliyordu. Daha sonra Facebook ve Google gibi şirketlerin dikkati çekmesiyle bilinirliği arttırdı. Genellikle araştırma projeleri için kullanılıyor. Bunun sebebi ise, yapay zeka için de büyük önem taşıyan gömülü domain odaklı dilleri desteklemesi olarak görülüyor.


Java’nın aksine Haskell, soyut matematik konusunda çok başarılı. Çünkü yapay zeka algoritmaları oluşturmak için açıklayıcı ve etkili kütüphanelere sahip.





IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.