Scratch ile Sayı Tahmin Oyunu Projesi

09-07-2018 13:30
Scratch ile Sayı Tahmin Oyunu Projesi
Scratch ile Sayı Tahmin Oyunu Projesi

Sayı Tahmin Oyunu projemizde, karakter olarak Anna ile çalışacağız. Anna, 1 ile 10 arasında rastgele bir sayı tutacak ve bizden tuttuğu sayıyı tahmin ederek bulmamızı isteyecek.
Scratch ile Sayı Tahmini
Projemizi oluşturmak üzere https://scratch.mit.edu sitesine gidelim. Üst kısımdaki menüden Oluştur üzerine tıklayalım. Siz, Scratch sitesini İngilizce olarak kullanıyorsanız Create alanına tıklamanız gerekiyor.
 
Yeni projemizi oluşturduğumuzda boş bir sahnede Scratch kedisini göreceğiz.
 
Sahne Düzeni
Kuklalar bölümünde kedinin üzerine sağ tıklayalım. Sil seçeneği ile kedimizi sahneden kaldıralım.
Şimdi sahnemize yeni bir kukla eklemek için kuklalar bölümünde Yeni kukla seçenekleri arasında yer alan Kuklayı kütüphaneden seç üzerine tıklayalım.

 
 
 
Kukla kütüphanesinden Anna karakterini  seçelim. Tabii ki siz beğendiğiniz başka bir karakteri seçebilirsiniz.
 
 
 
 
 

 
Şimdi, sahne bölümündeki yeni dekor alanından dekoru kütüphaneden seç üzerine tıklayalım.
 
 
 

 
 
 Önümüze açılan dekor kütüphanesinden bench with view dekorunu seçelim.
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 Şimdi, sahnemizin daha güzel gözükmesi için kukla kütüphanesinden Magic Carpet isimli kuklayı seçelim ve sahneye ekleyelim.
 
 
 
 
 
 
 

 
Artık sahnemizi düzenleyebiliriz. Ben Anna’yı uçan halının üzerinde duracak şekilde ayarladım. Siz sahnenizi kendi seçtiğiniz dekorlarla düzenleyebilirsiniz.
Sahnemizi hazırladığımıza göre artık kodlama aşamasına geçebiliriz.

Kodlama
Sayı tahmin oyununda sayıları Anna karakteri tutacak. Kuklalardan Anna karakterini seçelim. [AnnaKodlar.png]
 
Diziler isimli kod blokları alanından bloklarımızı seçerek oyunumuzu kodlamaya başlayalım.

İlk olarak hafızada bir sayı tutmak için değişken oluşturmamız gerekiyor. Diziler altında yer alan Veri grubuna gidelim ve Bir Değişken Oluştur butonuna tıklayalım.
Karşımıza açılan yeni pencerede değişken adı olarak tutulanSayi belirleyelim. Bu değişkeni sadece Anna karakteri ile kullanacağız. Tüm kuklalar için değil, Sadece bu kukla için seçeneğini seçelim ve tamam butonuna basarak değişkenimizi oluşturalım.
Değişken tanımlandıktan sonra, değişkenin değeri sahnenin sol üst kısmında belirecektir.
 
Tutulan sayının oyuncu tarafından görülmemesi gerekir. Çünkü oyunda amaç bu sayıyı tahmin etmek. Bu değişkeni silmek istemiyoruz. Sadece sahnede gözükmemesini istiyoruz. Bunun için Veri bloklarında tutulanSayi değişkenimizi bulalım ve sol tarafındaki kutucuğa tıklayarak kutunun içini boşaltalım.
Artık değişkenimiz sahnede gözükmüyor ama halen projemizin içinde ve çalışır durumda. Şimdi Anna karakterimizin seçili olduğuna emin olalım ve aşağıdaki gibi kod bloklarımızı birbirine bağlayarak oyunumuzu yapalım.

Eğlence Zamanı
Oyunu başlatmak için yeşil bayrağa tıkla. Anna sorduğunda, sahnenin alt kısmındaki alana tahminini gir. Arkadaşlarına ve ailenle birlikte oynayarak hep birlikte eğlenebilirsiniz.

Görev
Göreviniz projeyi biraz daha geliştirmek. Doğru tahmin yapıldığında alkış sesi, yanlış tahmin yapıldığında hata sesi duymak istiyoruz. Bunun için projeye bazı eklentiler
yapılması gerekiyor. Projeyi geliştirin ve başka insanların da faydalanabilmesi için paylaşmayı unutmayın. Bir başka projede görüşmek üzere…
 
Bu yazı Çırak Dergisi 6. sayısından alınmıştır.
Çocuklarınızın Scratch ile daha fazla uygulama yapabilmesi için aşağıdaki kitabı incelemenizi tavsiye ediyoruz
 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.