Programlamaya Hangi Dille Başlamalısınız: Java vs Python

27-12-2018 19:14
Programlamaya Hangi Dille Başlamalısınız: Java vs Python

Java ve Python günümüzde en çok kullanılan programlama dilleri arasında yer alıyor. Özellikle programlamaya yeni başlayanlar, bu iki dilden birini öğrenmeyi tercih ediyor. Çünkü, hem Python hem de Java çok geniş bir kullanım alanına sahip. İki programlama dilinin de birbiri karşısında artıları ve eksileri bulunuyor.

 

Genel olarak bahsetmek gerekirse Java daha yaygın kullanılan bir dildir. Python’ın tarihi ise daha uzun geçmişe dayanıyor ve kolay bir dil. Peki, Java ve Python arasındaki diğer avantajları ve dezavantajlar neler? Bu dillerden hangisini öğrenmelisiniz?


Söz dizimi


Eğer bir ifadenin sonunda noktalı virgül koymayı unutursanız bu Java’nın bir hata vermesine yol açar. Ancak Python’da bir ifadenin sonunda noktalı virgül koymanız şart değildir. Koymadığınız takdirde bir hata ile karşılaşmazsınız.


Java’da bir kod tanımlarken küme parantezi kullanmak zorunludur aksi takdirde kod çalışmayacaktır. Python’da ise küme parantezi kod tanımlamak için gerekli değildir. Ancak Python’da kod girintili şekilde yazılmak zorundadır.


Dinamizm


Java’da veri tipi deklare edilmelidir. Deklare edilmeyen bir veri tipi kullanılamaz. Zira Java kodları statik tiptedir. Bununla beraber Python kodları dinamik bir tipe sahiptir. Bu da Python’da kodu deklare etmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Buradaki güçlü kodlamaya duck typing denir.


Hız


Şartlara bakıldığında Java daha hızlı bir programlama dilidir. Bir projede zaman önemli bir unsursa Java öne çıkacaktır. Python ise daha yavaştır. Bunun nedeni ise Python programlama dilinin bir yorumlamalı program dili olmasıdır.


Ulaşılabilirlik


Java, Java Virtual Machine’i çalıştırabilen herhangi bir işletim sisteminde kullanılabilme özelliğine sahiptir. Bu da neredeyse her yerde Java’yı kullanabileceğiniz anlamına gelir. Python da birçok işletim sisteminde kullanılabilir, ancak Java ise karşılaştırıldığında çok popüler bir kullanıma sahip olduğu söylenemez.


Veri tabanı

 

JDBC (Java Database Connectivity) en popüler ve en geniş kullanıma sahip veri tabanıdır. Python ise daha katmanlı bir veri tabanına sahiptir. Bu nedenle de özellikle ticari işletmeler tarafından Java kadar tercih edilmeyebilir.


Kullanım kolaylığı


Java kullanım kolaylığı açısından düşünüldüğünde Python kadar kolay bir kullanıma sahip değildir. Bunda Java’nın dinamik değil, statik bir programlama konseptine sahip olmasının ve kodların Python’daki kodlardan oldukça uzun olmasının etkisi büyüktür. Bununla beraber Python’da kodlar daha kısa ve yazımı daha kolaydır. Bu nedenle programlamaya yeni başlayanlar için Python daha iyi bir tercih olacaktır.


Video eğitim setiyle çok daha geniş kapsamlı bir eğitim sunan "Yeni Başlayanlar için Python” kitabı ile siz de bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Java ile kendinizi geliştirmek isterseniz Video eğitim setiyle çok daha geniş kapsamlı bir eğitim sunan "Yeni Başlayanlar için Java ” kitabı ile siz de bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

https://www.abakuskitap.com/urun/yeni-baslayanlar-icin-java-egitim-videolu

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.