Programlama Terimi Olarak Kullanılan 6 İngilizce Kelime

23-03-2019 01:13
Programlama Terimi Olarak Kullanılan 6 İngilizce Kelime

Programlama öğrenmek, yeni bir dil öğrenmeye benzer. Bazı programlama dillerinde öyle sözdizimleriyle karşılaşırız ki, anlamak neredeyse imkansız gibi görünür. Ancak İngilizce bilenler için, bazı dilleri öğrenmek çok daha kolay hale gelir. Çünkü İngilizce ile programlama dillerinde tamamen aynı kullanılan bazı kelimeler var.


Şimdi gelin bu kelimelerin bazılarına göz atalım:


1) Immutable


Immutable, değişmez anlamına gelir. Bir durumun "immutable” olduğu söyleniyorsa, bu değişmemesi gerektiği anlamına gelir. JavaScript’te "immutable” değer atamak için ‘const’ değişkeni kullanılabilir. Aslında ‘const’a atanan değiştirilebilir ancak ‘let’ ve ‘var’ ile karşılaştırıldığında çok daha meşakkatlidir.


2) Class


Class, Türkçede sınıf anlamına gelir. Programlamada ise nesneleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Nesnelerin özelliklerini, davranışlarını ve başlangıç durumlarını tanımlayan şablonlar olarak tanımlanabilir. Her bir ‘class’ tekrar tekrar kullanılabilir ve bu sayede aynı kodu bir kez yazmak yeterli olur.


3) Inheritance


Inheritance, Türkçeye miras ya da kalıtım olarak çevrilir. Programlamada ‘child’ (çocuk) ve ‘parent’ (ebeveyn) olarak adlandırılan bir alt – üst ilişkisi vardır. Bu ilişkiye göre ‘child’, ‘parent’ın özelliklerini taşır. ‘Inheritance’ ise ‘child’ın ‘parent’ ile aynı değer ve özelliklere sahip olmasıdır. Yani, canlılardaki gibi, programlamada da çocuk, ebeveynden özellik alır.


4) Data Type


Data type, veri türü demektir. Bir değişken yaratırken, çoğu programlama dilinde değişkenin veri türünü belirtmeniz gerekir. Veri türü, boolean, char, short, in, long, float, double gibi farklı türlerde belirlenebilir. Belirlediğiniz veri türü, bilgisayara değerin nasıl depolanacağını söyler.


5) Recursion


Recursion, Türkçeye yineleme ya da kendini çağırma olarak çevrilebilir. Programlamada ise bir fonksiyonun, prosedürün ya da algoritmanın kendini çağırması olarak kullanılır.


6) Polymorphism


Polymorphism, Türkçeye çok biçimlilik olarak çevrilir. Daha açık bir ifadeyle gelişimin farklı evrelerinde farklı şekiller gösterme, farklı biçimlerde bulunma olarak tanımlanabilir. Programlama terimi olarak bakacak olursak, örneğin, bir nesne ‘polymorphism’ özelliği taşır çünkü bir şablondur. Daha gündelik bir örnekle açıklayalım: Kedi nesnesi, farklı özellikler ve görünümler taşısa da bir kedi olmaya devam eder. Farklı görünümler, nesne olarak kedi olmasına engel değildir.


Programlama terimleri ve anlamları


İngilizce bilmediğiniz için bazı programlama terimlerini anlamakta zorlanabilirsiniz. Yukarıdaki programlama terimlerinin ne anlama geldiği, İngilizcedeki anlamlarıyla karşılaştırıldığı zaman çok daha belirgin hale geliyor.


Elbette İngilizcede ve programlama dillerinde karşımıza çıkan ortak kelimeler bunlarla sınırlı değil. Ancak biz bunlardan sık karşılaşılan birkaçını açıklamanın iyi bir başlangıç olabileceğini düşünüyoruz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.