PLC Programlama ve Otomasyon Nedir ve Avantajları Nelerdir?

07-12-2018 02:00
PLC Programlama ve Otomasyon Nedir ve Avantajları Nelerdir?

PLC, "programlanabilir mantıksal denetleyici” anlamına gelen Programmable Logic Controller ifadesinin kısaltmasıdır. Fabrikaların üretim bölümlerinde veya çalışan makinaların kontrol işlemlerinde kullanılan, isteğe göre programlanabilen, otomatik iş yaptırma kabiliyeti olan bir otomasyon cihazıdır. PLC programlama, kısa zamanda daha fazla ve kaliteli ürünün, düşük maliyetlerle üretilmesi ve üretim esnasında hataların asgari düzeye indirilmesinde önemli rol oynar.


PLC işletim sistemlerinde kullanılan programlar farklı olsa da genel olarak birbirine benzer ve beş ana parçadan oluşur. Bunlar; Merkezi İşlem Birimi, Hafıza, Operatör Paneli, Güç Katı, Giriş/Çıkış bölümleridir. Bir tanesini öğrenen diğerlerini de kolayca kavrayabilir. Bu programlar ROM’da bulunur ve üretim aşamasında cihaza yüklenir.


İşletim sistemi genel olarak şu işlevleri gerçekleştirir:

  • •Kullanıcı tarafından belirlenen programı uygular.
  • •Olaya ve zamana bağlı kesme hizmetinin çalışmasını düzenler.
  • •Sistemde bir hata oluşursa bunu belirler.
  • •PLC’lerin kendi arasında haberleşmesini düzenler.

 

PLC’nin kullanım alanları

 

PLC; fırınların kontrolü, motor ve vanaların açık/kapalı konumlarının ve arıza durumlarının kontrolünü, arızalanan bir pompanın yerine yedek olan pompanın otomatik olarak devreye girmesini, enerji dağıtım kontrolü, asansörlerin hangi katlara hangi sırayla uğrayacağının denetlemesini, bir üretim bandında çalışan makinelerin sırasını belirleme, çeşitli makine ve benzeri teçhizat hakkında veri toplanmasını ve sıcaklık, basınç, nem, hız, ağırlık gibi parametrelerin denetlenmesini gerektiren uygulamalarda kullanılabilir.


PLC programlama, bilgisayardan farklı bir mantıkla çalışır. Diğer programlamalar, çok sayıda farklı işi sıraya koyup, belli bir düzen içinde gerçekleştirirken; PLC aynı işi sürekli tekrarlar. Program devamlı bir çevrim halindedir. Bütün komutlar sırayla işletildikten sonra başa dönülür. PLC programı, bilgisayar dillerindeki döngü denilen kısımlar gibi çalışır. PLC programı aynı anda çok sayıda işi gerçekleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Birbirinden bağımsız olaylar ve komutların aynı anda işlemesi, yani bir olay bitmeden diğerinin başlaması gerekir.


PLC programlama ve otomasyonun avantajları nelerdir?

 

Bilgisayarlara göre en büyük avantajları sıcaklık farklarına, darbelere ve elektriksel gürültülere dayanıklı olarak tasarlanmalarıdır. PLC'ler yeteneklerine göre çok az yer kaplayan cihazlardır ve kendi aralarında, kişisel bilgisayarlarla ve diğer akıllı cihazlarla da iletişim kurabilirler.


Röleli sistemlere göre PLC’nin avantajları; daha üst seviyede otomasyon sağlaması, daha uzun süre bakım yapmadan çalışabilmesi, daha az arıza yapması ve daha az yer kaplamasıdır. Ayrıca PLC’li sistem, teknik gereksinimler değişince, yeni duruma daha az değişiklikle veya değişikliğe ihtiyaç duymadan uyum sağlarken, röleli sistemlerde bu zordur.


PLC programlama öğrenmek veya PLC programlama bilgisini geliştirmek isteyenler için yazılmış olan "Siemens S7-1200 ile PLC” ile siz de bu alandaki çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Teorik bilgileri uygulamalar ve simülasyonlarla pekiştiren kitap, üretim alanında öne çıkan bu sistemi baştan sona öğrenmenize yardımcı olacak.

https://www.abakuskitap.com/Siemens-S7-1200-ile-PLC,PR-618.html

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.