Oyun Programlama İçin Neden Unity 3D?

28-11-2018 12:12
Oyun Programlama İçin Neden Unity 3D?

Aklınızda yeni bir oyun fikri var ve oyun geliştirme konusunda yeterli bilginiz olmadığı için bunu gerçekleştiremeyeceğinizi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Çünkü "oyun motoru” olarak bilinen yazılımların sunduğu kolaylıklar, bu konuda hiç tecrübesi olmayanları bile kendi oyunlarını tasarlayıp üretme konusunda cesaretlendiriyor. Birazdan daha detaylı bahsedeceğimiz Unity 3D, bu yazılımlar arasında oldukça popüler bir seçenek.


Oyun motoru, şahıslar veya şirketler tarafından oyun tasarlamak için kullanılan ücretli veya ücretsiz programlara verilen genel bir isim. Oyun motoru adı verilen bu yazılımlar içerisinde, bilgisayar programlama dilleri ile yazılmış veriler bulunan çok sayıda kütüphane yer alıyor. Oyun tasarlayan kişi ya da şirketler, bu hazır verileri kullanarak, aynı kodları yeniden yazma zahmetinden kurtuluyor. Böylece hem hata riski azaltıyor hem de zamandan tasarruf ediyor. Derin bir kod bilgisine sahip olunmasa bile, bu motorlar sayesinde oyun geliştirme işinde hatırı sayılır bir yol alınabiliyor.


Açık kaynak kodlu oyun motorlarının yanı sıra, ücretli veya ücretsiz olarak dağıtılan lisanslı onlarca oyun motoru var. Oyun geliştirme işiyle ilgilenenler tarafından kullanabilecek çok sayıda alternatif olması, bu konuda girişimde bulunmak isteyenlerin bir tercih yapmasını zorlaştırabiliyor. Bugün piyasaya göz attığımız zaman çok tercih edilenlerden oyun programlama yazılımlarından birinin de Unity 3D olduğunu görüyoruz.


Unity 3D ile oyun programlama


Peki bu kadar oyun motoru içerisinde en çok tercih edilenler arasına giren Unity 3D hangi özellikleri ile ön plana çıkıyor? Bir başka deyişle; neden Unity 3D ile oyun programlama tercih edilebilir?


Çeşitlilik imkanı: Unity 3D, adından da anlaşıldığı üzere üç boyutlu oyunlar tasarlamak için geliştirilmiştir. Ancak bu, 2D oyunlar tasarlayamayacağınız anlamına gelmez.


Kolay erişilen Unity 3D dersleri: Yaygın bir şekilde kullanıldığı için, Unity 3D yazılımının nasıl kullanıldığını anlatan çok sayıda ücretsiz videoya erişim imkanı vardır. Bu da eğitim için para ödemeyeceğiniz anlamına gelir. Daha sistemli bir eğitimi kendi kendinize sürdürmek isterseniz "Uygulamalarla Unity 3D ve Android ile Oyun Geliştirme” adlı kitabı edinerek, A’dan Z’ye tüm Unity 3D ile oyun programlama aşamalarını kolayca öğrenebilirsiniz.


Farklı cihazlara uygunluk: Unity ile tasarlanmış bir oyun, daha sonda basit ayarlamalarla birçok farklı platforma aktarılabilir. Herhangi bir altyapı değişikliğine gerek olmadan; aynı oyunu masaüstü, mobil, web veya oyun konsollarında oynanabilir halde yeniden derleyebilirsiniz. Daha açık bir ifadeyle söylersek; PC için yazılan bir oyun, kolaylıkla Mac içinde de çalışır hale getirilebilir.


Unity’nin aktarım için desteklediği platformlar ve formatlar arasında; Windows, MacOS, Linux, Android, İOS, HTC Vİve, Windows Phone, Blackberry 10, WebGL, Facebook Gameroom, Xbox One, Wii U, Play Station 4, Nintendo Switch, Oculus Rift, Gear VR sayılabilir.


Kod yazma imkanı: Unity’nin benzeri oyun motorlarından bir üstün yönü de oyun geliştiriciye kod yazma imkanı sunmasıdır. Diğer oyun motorlarının çoğunda grafik ve kod ayrılmışken, Unity 3D ile grafik ve kod birlikte çalışır. Bu da kod bilgisi olan bir kullanıcıya işinde hem esneklik sağlar hem de oyun geliştirme süresini kısaltır.


Düşük kaynak tüketimi: Unity 3D ile yazılan oyunların kaynak tüketimi düşüktür. Orta seviye bilgisayarlarda bile rahatlıkla oynanabilir. Bu da "oyun bilgisayarı” tabir edilen bir performans canavarına sahip olmayanların da üreteceğiniz oyunu rahatlıkla oynayabileceği anlamına geliyor.


Asset store sayesinde, diğer geliştiricilerin satışa çıkarttığı tasarım ve animasyonlara sahip olma ve bunları yeniden oluşturma zahmetinden kurtulma imkanı sunmaktadır.


Ücretsiz erişim: Unity 3D, ücretli gelişmiş oyun motorlarında bulunan, gelişmiş shader yazılımı, animasyon editörü, fizik motoru gibi işlevsel birçok özelliği ve uygulamayı oyun geliştiricilerinin kullanımına ücretsiz olarak sunar.


Ücretsiz olarak üretici firmanın sitesinden indirilebilen bir sürümü bulunması ve hiçbir kısıtlı özellik olmadan kullanılabilmesi de Unity 3D’nin tercih edilme sebepleri arasında sayılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.