HTML Neden Bir Programlama Dili Değildir?

31-01-2019 03:51
HTML Neden Bir Programlama Dili Değildir?

HTML’in bir programa dili olup olmadığı özellikle web tasarım ile yeni tanışanların merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Kısaca cevap verecek olursak, HTML bir programlama dili değildir. HTML, İngilizcede markup language denilen işaretleme dili olarak geçiyor.


İşaretleme dili nedir?


İşaretleme dilleri, metnin işlenmesi, tanımlanması ve sunulması için kullanılıyor. Bir metin dosyasındaki düzen ve stil biçimlendirme kodları bu dillerle yazılıyor. Bunun için etiket adı verilen kodlardan faydalanılıyor. HTML yaygın olarak bilinen ve kullanılan işaretleme dillerinden biri olarak öne çıkıyor.


İşaretleme dilinin programlama dilinden farkı


İşaretleme dillerinde de kodlardan faydalanılması, sıklıkla programlama dili olduğu yanılgısını ortaya çıkarıyor. Ancak HTML’de gördüğümüz gibi işaretleme dillerindeki kodlar çalıştırılabilir bir komut dosyası oluşturmaz. Bunun yerine tarayıcı HTML kodlarını okur ve yorumlar. HTML kodları, tarayıcının başlıkları, paragrafları, görselleri vs. ayırt etmesini sağlar.


Programlama dillerini işaretleme dillerinden ayıran temel özellik, fonksiyonlardır. HTML, tarayıcı için yalnızca içeriği işaretlerken programlama dillerinde belli koşullarda devreye girecek fonksiyonlar karşımıza çıkar. HTML’de if ya da else gibi koşul bildiren ifadeler olmaz. Kodlar sıralanır ve yukarıdan aşağıya doğru geçerli olacak şekilde tarayıcı kodları okuyarak yorumlar.


Örneğin, HTML’de 2+2 işleminin sonucunu bulamayız. Burada sadece "2+2=4” ifadesini bir içerik olarak kullanarak web sitemizde görünmesini sağlayabiliriz.


HTML öğrenmeli misiniz?


Bir programlama dili olmaması, HTML’i daha değersiz kılmaz. Yalnızca HTML, bir programla dili olmadığı için farklı amaçlar için kullanılır. Örneğin, web tasarımı ile ilgilenen kişiler için HTML öğrenmek C# öğrenmekten çok daha faydalı olacaktır. Ancak tek başına HTML yalnızca yapısal olarak bir web sitesi oluşturmanızı sağlar.


Tasarım olarak da tatmin edici bir web sitesi yapmak istiyorsanız CSS ile HTML’i birlikte öğrenmeniz gerekiyor. Bu nedenle okullar ve kurslarda ders programı bu iki dili birlikte öğretecek şekilde hazırlanıyor. Okula yardımcı kaynak arayanlar ya da kendi kendine sıfırdan web tasarım öğrenmek isteyenler için HTML5 CSS3 adlı kitap detaylı bilgiler veriyor. Siz de bu kitapla web tasarım serüveninize hızlı ve sağlam adımlarla bir giriş yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.