Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim: C mi, Python mı? ⌨

12-10-2018 13:10
Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim: C mi, Python mı? ⌨
Yazılım dünyasına adım atacak birçok üniversite ve lise öğrencisinin aklında aynı soru var: Hangi programlama dili ile yazılıma başlamalıyım? Bu soruya cevap ararken öncelikle çok sayıda programlama dili olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu durumda bir seçim yapmak, henüz detaylı bilgiye sahip olmayanlar için pek kolay sayılmaz. 

Öncelikle, Bütün programlama dilleri farklı alanlarda, çeşitli işlerde kullanıldığını söyleyerek başlayalım. Bu nedenle öncelikle kendi hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor. Kısa bir Google aramasıyla bile, farklı kişilerin farklı programlama dillerinden yana tercih yaptığını göreceksiniz. Peki siz hangi programlama dilini öğrenmelisiniz?

Temelde programlama dillerinin hepsi birbirine benzese de kullanım alanları ve kolaylıkları gibi farklı özellikleriyle değişiklik gösterirler. Hangi programlama diliyle yazılım dünyasında okur – yazar olacağınıza karar verirken şu sorulara cevap aramanız gerekiyor:

Bu dil hangi sektörlerde kullanılıyor?
Dil eskiyor mu yoksa sürekli yenilenerek yaygınlaşıyor mu?
Bu dili öğrenmek ne kadar kolay?
Öğrenirken nasıl projeler geliştirebilirsiniz?

Bu soruları biraz somutlaştıralım. C, üniversitelerde anadil gibi farklı dilleri de anlamanızı kolaylaştıracak bir programlama dili olarak öğretilir. Java, tarihi boyunca iniş çıkışlar yaşa da pek çok alanda kullanılan bir dildir. Python ise sürekli artan bir popülerliğe sahip olmasıyla bilinir. 

Diğer taraftan, yazılım dünyasına giriş yaptığınız zaman belli bir dil öğrenmeye karar verseniz de, zaman içinde farklı dillerle de tanışmanız gerekir. Çünkü kapsamlı projeler için farklı dillere ihtiyacınız olacak. 

Piyasadaki birçok uygulamada kullanılan ve birçok uygulamanın altyapısını oluşturan programlama dilleri arasında C ve Python yer alıyor. Hangi programlama dili ile başlayacağınızı düşünürken, büyük olasılıkla bu iki dil listenizden hatırı sayılır bir yere sahip. Bu nedenle gelin, yazımızın devamında C ve Python dillerine kısaca bir göz atalım. 

Neden önce C öğrenmelisiniz?

Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, diğer mühendislik bölümleri veya Bilgisayar Programcılığı gibi bölümler için üniversiteler, genel olarak C ile programlamaya giriş yapıyor. Bunun en önemli sebebi, C programlama dilinin yazılım konusunu anlamada faydalı olması. C dilini henüz yazılım konusunda hiçbir şey bilmezken bile, kolayca öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz. 

C ile programlama yaptığınızda birçok programlama diline nazaran bellekte daha az yer kullanırsınız ve uygulamaları daha hızlı çalıştırabilirsiniz. Dahası, birçok donanım projesinin temelini C programlama dili oluşturur. Robotik alanında projeler geliştirmek istiyorsanız C programlama dili ile bunu kolayca yapabilirsiniz. Kısacası C, yazılıma yeni başlayanlar için oldukça ideal ve kullanışlı bir programlama dilidir. 

Neden önce Python öğrenmelisiniz?

Python ile yazılımın girdiği her alanda proje geliştirebilirsiniz. İster web ister donanım programlama veya aklınıza gelebilecek her türlü yazılım projesinin belirli bölümlerinde Python ile programlama yazabilirsiniz. Çünkü Python esnek bir dildir. Ayrıca Python, Java gibi nesne tabanlı projeler geliştirebilmenize olanak sağlar. Günümüzde popüler olan Drone uygulamalarını Python ile kolayca yapabilirsiniz. 

Python diğer programlama dilleri gibi süslü parantez({}) veya noktalı virgülleri(;) önemsemediği için daha kolay uygulanabilir. Çünkü diğer programlama dillerinde yaptığınız hata bir noktalı virgülden kaynaklıysa ve siz bunu farketmekte zorlanırsanız, işler çıkmaza girebilir. Ama Python’da bunlar önemsizdir, çünkü Python zahmetsizdir. Ayrıca, diğer programlama dillerine oranla bellekte en az yer kaplayan ve en hızlı çalışan programlama dillerinin başında geliyor. 

Python şu anda yükselişte olan diller arasında 1. sırada yer almasıyla da ilk değilse bile öncelikli öğrenilmesi diller arasında gibi görünüyor. 

Sonsöz

Gördüğümüz gibi, programlama dilleri arasında karar vermeye çalışırken farklı değişkenleri ve benzerlikleri tanımanız gerekiyor. Bir yazılımcı olarak Python öğrenmeniz sizi yazılım sektöründe daha ilerilere taşıyabilir. Ancak C programlama dilinin oluşturduğu temel, farklı dilleri anlamanızı çok daha kolaylaştırabilir. Ancak, programlama dilleri bu iki seçenekten ibaret değil.

Kararınız ne olursa olsun, Abaküs’ten çıkan çok sayıda Yazılım – Programlama kitabı ile sıfırdan bir programlama dili öğrenmeye hemen başlayın!
https://www.abakuskitap.com/C-Programlamanin-Temelleri,PR-636.htmlhttps://www.abakuskitap.com/Yeni-Baslayanlar-icin-Python-Egitim-Videolu,PR-613.html

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.