Front End Developer Olmak İsteyenlerin Edinmesi Gereken 7 Beceri

17-03-2019 23:41
Front End Developer Olmak İsteyenlerin Edinmesi Gereken 7 Beceri

Front end developer, yazılım dünyasının en önemli işlerinden birini yaparak arka planda işleyen sistemi kullanıcıya en iyi şekilde sunuyor. Özellikle HTML, CSS ve JavaScript dillerinde uzman olan Front end developerlar, tasarıma uygun ve çalışan bir web sitesinin ortaya konmasından sorumludur.


Siz de rağbet gören bu meslekle ilgileniyorsanız hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini öğrenmek istiyor olabilirsiniz. İşte, front end developer olan isteyenlerin edinmesi gereken 7 beceri.


1) HTML/CSS


Yazılım dünyasının ayrılmaz ikilisi olan HTML ve CSS, front end developer ilanlarının da vazgeçilmez bir parçası. HTML, yani HyperText Markup Language, standart işaretleme dili olarak web sayfaları yaratmamızı sağlar. CSS ise Cascading Style Sheets kelimelerinin baş harflerinden oluşur. HTML ile oluşturduğumuz web sayfasının nasıl görüneceğini belirlememize yarar. Yerleşim, renkler, fontlar, yani tüm stil burada oluşturulabilir.


2) JavaScript/jQuery


Front end developerların bilmesi gereken bir diğer şey de JavaScript (JS)’dir. HTML ve CSS, sayfanın sunumuyla ilgiliyken JS, sayfanın fonksiyonlarını belirler. Bazen sayfanın içeriğinin şık sunumu başarılı bir web tasarım için yeterli olsa da, bazı web sitelerinde interaktif özelliklere ihtiyacınız olabilir. Bu noktada JavaScript yardıma koşar.


JavaScript için jQuery kütüphanesi çok sayıda eklenti ve uzantıyı kolayca ve hızlı şekilde sitenize eklemenize yardımcı olur. JavaScript öğrenmek, bir anlamda jQuery kütüphanesini etkin şekilde kullanabilmek anlamına gelebilir.


3) CSS ve JavaScript Platformları


Daha önce CSS ve JavaScript’ten söz ettik. Ancak boş bir text dokümanıyla başlamak yerine, işlevsel kodların yer aldığı bir kod dosyasıyla başlamak işinizi büyük oranda kolaylaştıracak. Bunun için farklı platformlardan faydalanmanız gerekecek. Her bir platformun zayıf ve güçlü yönü var. Önemli olan üzerine çalıştığınız platformun ihtiyaçlarını tespit ederek doğru platformu seçebilmek.


Üstelik farklı platformları bir arada da kullanabilirsiniz. En popüler platform çifti ise JS ve CSS kodlarını bir arada sunan Bootstrap ve bir JS platformu olan AngularJS. Ancak sürekli yeni platformlar geliştiriliyor. Sektöre dair bilgilerinizi güncel tutmanızda fayda var.


4) CSS Ön İşleme


Gördüğümüz gibi, CSS front end developerlar için olmazsa olmaz. Ancak CSS zaman zaman çalışmalarınıza sınır getirebilir. Bu sınırlamalardan sebepleri arasında değişken, fonksiyon belirleyememek ve aritmetik işlem yapamamak sayılabilir. Özellikle büyük projelerde sürekli aynı kodları yazmamak için çözüm üretmeniz gerekecek.


CSS platformları gibi, CSS ön işleme de bir developerın hayatını kolaylaştıran şeyler arasında yer alıyor. Sass, LESS ya da Stylus gibi CSS ön işleyicilerden birini kullanarak iş yükünüzü hafifletebilirsiniz. Ön işleyiciye yazdığınız kodları web sitenizde çalışacak CSS kodlarına kolayca dönüştürebilirsiniz.


5) Versiyon Kontrolü/Git


HTML, CSS ve JS ile yazdığınız kodları geliştirirken elinizde çok sayıda versiyon birikecek. Bu çok normal. Çalışmalarınız sırasında bir şeyler yanlış giderse yapmak isteyeceğiniz son şey, tüm kodları en baştan yazmaya başlamak olacak. Versiyon kontrolü yaptığınız değişikliklerin izini sürer ve önceki versiyonlara kolayca erişmenizi sağlar.


Git gibi versiyon kontrolü yazılımları bu iş için size yardımcı olur. Bu yazılımları kullanmayı zaman kaybetmeden öğrenin.


6) Responsive Tasarım


Web siteleri çeşitli ebatlardaki ekranlara sahip cihazlardan ziyaret ediliyor. Masaüstü için tasarlanmış bir web sitesi küçük ekranlı bir akıllı telefonda tamamen bozuk bir görüntü ortaya koyabiliyor. Hatta bazen işlevler bile geçersiz hale geliyor.


Bu nedenle front end developerların farklı ekran boyutlarına uygun tasarımlar yaratması gerekiyor. İşte bu tasarımlara responsive tasarım diyoruz.


7) Test/Hata Ayıklama


Her developer çalışma hayatında hatalarla karşılaşır. Bu hataların global adı bug’dır ve hata ayıklama işi debugging olarak bilinir. Bu terimlere en baştan alışmak sizin için faydalı olacaktır. Web geliştirme için farklı test metotları bulunur. Fonksiyonel test, sitenizin fonksiyonlarına bakar ve kodunuzun tamamen çalışıp çalışmadığını test eder. Unit test ise sitenizdeki belli bir şeyden sorumlu küçük test parçalarını test eder ve bireysel olarak sitenin çalışmasına etkisini test eder.


Test, front end developerın çalışmasının önemli bir bölümüdür. Test sırasında ortaya çıkan hatalarınsa mutlaka ayıklanması gerekir ki, siteniz tam fonksiyonlu olarak çalışabilsin.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.