Ethical Hacking Nedir ve Siber Güvenliği Nasıl Sağlar?

17-10-2018 18:15
Ethical Hacking Nedir ve Siber Güvenliği Nasıl Sağlar?

Ethical hacking, kişisel kullanıcılara ve özellikle kurumlara siber güvenlik konusunda yardımcı olmayı amaçlayan bir hack türüdür. Çoğu zaman yasadışı eylemlerle veya kötü niyetli kullanıcılarla özdeşleştirilen hack eylemi, ethical hacking ile yasal ve fayda sağlamak için kullanılan önemli bir alan olarak karşımıza çıkar.


Ethical Hacker kimdir?


Beyaz şapkalı hacker olarak da adlandırılan ethical hackerlar, üst seviye güvenlik profesyonelleridir. Ethical hackerlar, tıpkı siyah şapkalı hackerlar olarak da bilinen kötü niyetli hackerlar gibi, çeşitli sistemlerin güvenlik açığının peşine düşer ve zayıf yönleri bulmaya çalışır. Aslında her ikisi de aynı becerileri kullanır. Aralarındaki en büyük fark, ethical hackerların bu güvenlik açıklarını kötü niyetli hackerlardan önce fark ederek siber güvenliği güçlendirmeyi hedeflemesidir.


Giderek daha fazla ilgi gören bu mesleği edinmek isteyenlerin CEH yani Certified Ethical Hacking sertifikası alması gerekir. Uluslararası geçerliliğe sahip bu sertifika, kurumsal firmaların siber güvenliği için ethical hacking yetkisi almanızı sağlar.


Beyaz şapkalı hackerlar, genel olarak siber güvenliği şu yollarla güçlendirir:


Zayıflıkların tespiti


Ethical hackerlar, kurumların siber güvenlik teknolojilerinin ne derece kullanışlı olduğunu araştırırlar. Bu sayede sistemin güncellenmeye ihtiyacı olan ya da saldırıya açık olan kısımlarını tespit edip kurumlara bildirirler. Yetersiz bir şifreleme veya güvensiz uygulamalar ethical hackerların yürüttüğü testlerle keşfedilebilir. Kurumlar da bu testlerden sağlanan verileri kullanarak siber güvenlik önlemlerini genişletebilir, neleri ve nasıl değiştirecekleri konusunda hızla somut adım atabilirler.


Siber suç yöntemlerinin ifşası


Ethical hackerlar, kurum yetkililerine siber suçlular tarafından kullanılan hacking yöntemleri gösterirler. Bu kötü niyetli yazılımların sistemlere hangi yollarla sızdığından haberdar olan kurumlar daha kalıcı çözümler geliştirebilirler.


Siber saldırılara hazırlanma konusunda destek


Siber saldırılar, küçük veya büyük olması fark etmeksizin, şirketlere telafisi zor zararlar verebilir. Bu nedenle proaktif davranmanın değeri paha biçilemez. Ancak, pek firma bu konuda yeterli bilgiye sahip değildir veya siber güvenlik önlemlerine yeterli önemi vermez. Ethical hacking, siber tehditlerin niteliğini ve olası güncel riskleri analiz ederek önlemlerin somut tehlikelere karşı alınmasını sağlar. Beyaz şapkalı hackerlar ile beraber çalışan güvenlik uzmanları, yöntemleri ve nitelikleri hızla değişen siber saldırıları savuşturmaya adapte olurlar. Böylece güçlü bir savunma planı ortaya çıkar.


Ethical hacking için kullanılan bazı yöntemler

 


Beyaz şapkalı hackerlar çoğu zaman kötü niyetli hackerlarla aynı yöntemleri kullanırlar. Ömer Çıtak’ın Ethical Hacking kitabında özetlediği şekilde: "Sistem sahibinin bilgisi dahilinde o sistemdeki güvenlik açıklarını tespit etmeye çalışırlar ve tespit ettikleri güvenlik açıklarını düzeltirler. Amaçları siyah şapkalı hackerların sistemleri hacklemesine engel olmaktır.”


Programlama, komut dizisi oluşturma, ağ oluşturma ve donanım konusunda geniş bilgiye sahip olan ethical hackerların siber güvenliği sağlamak için kullandığı bazı yöntemler şunlardır:


Modem ve port tarama


Ethical hackerlar Nmap, Nessus ve Wireshark gibi port tarama araçları kullanırlar. Böylece kurumların bilgisayar ve internet sistemlerini tarayıp açık portları tespit etmeye çalışırlar. Her portun açığını tespit ettikten sonra çözüm arayışına girerler.

 

Yama uygulama süreçleri


Beyaz şapkalı hackerlar, yama uygulamalarını yakın mercek altına alarak güncelledikleri yazılımlarda yeni açıklara neden olmadıklarından emin olmaya çalışırlar. Uygun araçları kullanarak bağlantı trafiği hareketlerini gözlemlerler.

 

Saldırı tespit sistemleri kontrolü


Saldırı tespit sistemlerinin güvenliği de ethical hackerların görev tanımı içerisindedir. Ethical hackerlar sanal sunucuları ve güvenlik duvarlarını içlerine sızmaya çalışarak denetlerler. Bu şekilde saldırı tespit sistemlerinin olası saldırılara karşı güvenlik durumunu kontrol etmiş olurlar.


Sosyal mühendislik


Ethical hackerlar teknik yöntemlerin yanında çeşitli sosyal mühendislik yöntemleri de kullanırlar. Siyah şapkalı hackerlar gibi sosyal medya gönderilerini tararlar. Siber güvenlik açıklarını test etmek için kurum çalışanlara karşı phishing (şifre avcılığı) ataklarına da başvurabilirler.


Elbette beyaz şapkalı hackerlar için bu sosyal yöntemlerin belirli etik sınırları var. Örneğin hiçbir çalışana somut tehditlerde bulunamaz ve çalışanların kişisel bilgilerine ulaşmaya çalışamazlar.


Siber güvenlik ve veri güvenliği konusunda hassasiyet gösteren pek çok kurum, bilgi sistemleri analistliği olarak da bilinen bir pozisyonda ethical hackinge yer veriyor. Bu iş dalı dijital çağımızın tehditlere karşı en garanti korunma yollarından biri olarak değerlendiriliyor.

https://www.abakuskitap.com/urun/ethical-hacking-offensive-defensive-genisletilmis-9-baski

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.