Çocuklar İçin Kodlama Eğitimine Nereden Başlamalı?

11-01-2019 00:28
Çocuklar İçin Kodlama Eğitimine Nereden Başlamalı?

Çocuklar için kodlama eğitiminin önemine daha önceki bir yazımızda değinmiştik. Şimdi sıra geldi çocuklar için kodlama eğitiminin nasıl olması gerektiğine. Çocuklarla yetişkinlerin öğrenme yöntemleri birbirinden çok farklı. Çocuklar çok yetişkinlere göre çok daha hızlı öğrense de, onların zihni belli bir yaşa kadar soyut düşünme için uygun değil.


Bu nedenle çocuklar için kodlama eğitiminde yetişkinlerden farklı bir yol izlemek gerekiyor.


Görsel bloklarla başlayın


Yetişkinler programlama öğrenmeye başladığında doğrudan kodlamaya başlıyor. Ancak çocukların kod yazmadan önce programın nasıl yapıldığını anlaması gerekiyor. Somut adımlarla işin mantığını kavramak, çocuklar için kodlama eğitiminin ilk adımı. Bu aşamada devreye görsel bloklar giriyor.


Çocuklar için Scratch ile Kodlama kitabı, bloklarla kodlamaya başlarken çocuğunuza yol gösterir. Scratch, günümüzde bu konuda en yaygın kullanılan programların başında geliyor. 6 yaşın üzerindeki çocuklar, görsel bloklar üzerinde çalışmaya başlayabilir.


Sürükle – bırak yöntemiyle çalışan kodlar yazabilen çocuklar, kolayca oyun tasarlayabiliyor. Böylece programlanın temel mantığını kavrıyor. Loop, metod, değişken gibi kavramları tanıyor.


İlgilerini çekecek projeler bulun


Çocuğunuzun bilgisayar programlamaya teşvik etmek için ilgilerini çekecek projeler bulabilirsiniz. Böylece onlara ilham verebilir ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını sağlamış olursunuz.


Minecraft ilgilerini çekiyorsa MinecraftEdu ile STEAM Projeleri kitabı tam size göre. Hatta programlamanın mantığını anladıkları zaman Java’ya yönlendirebilirsiniz.


Uygulama geliştirmeyle ilgilendiklerini fark ettiyseniz JavaScript, bir numaralı dil olarak ideal bir seçenek. Aynı zamanda Python da sürekli popülerliğini arttıran ve kolay öğrenilen bir dil olarak çocukların öğrenmesine uygun.


Diğer taraftan robotik alanına ilgi duyan çocuklar için Arduino’dan daha iyisi olamaz. Çocuklar için Uygulamalarla Arduino kitabı çocuğunuza bu heyecanlı yolculukta eşlik edebilir.


Gördüğünüz gibi çocuklar için kodlama eğitimi deyince karşımıza çok sayıda seçenek çıkıyor. Scratch ile temel kavramlara aşina olduktan sonra ilgi alanına göre istediğinizi seçebilirsiniz.


Atölyelerle bilgilerini pekiştirmesini sağlayın


Kodlama dünyasının en güzel yanlarından biri de bilgi paylaşımını merkeze alarak ilerlemesi. Çok sayıda maker atölyesi ve kodlama atölyesi, çocukların bir araya gelerek birlikte projeler geliştirmesine imkan yaratıyor. Bu atölyeler sayesinde çocuklar edindiği bilgileri pekiştiriyor ve kendini daha hızlı geliştirme fırsatı buluyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.