Arduino Hakkında En Çok Sorulan 5 Soru ve Cevabı

23-11-2018 12:18
Arduino Hakkında En Çok Sorulan 5 Soru ve Cevabı

Arduino Nedir?


Arduino, kullanımı kolay yazılım ve donanıma sahip açık kaynaklı bir mikrodenetleyici platformudur. Anakart üzerindeki mikrodenetleyiciye bir takım talimatlar göndererek ne yapacağını söyleyebilirsiniz. Arduino donanımsal olarak Wiring, yazılımsal olarak ise Processing dili tabanlıdır. Arduino ile iletişime geçmek için bu donanımı ve yazılımı kullanmanız yeterlidir.


Bugüne kadar günlük nesnelerden karmaşık bilimsel araçlara kadar binlerce Arduino projesi hayata geçirildi. Dünya çapında öğrenciler, makerlar, sanatçılar, programcılar ve profesyoneller, bu açık kaynaklı kodu kullanarak geliştirilmesine katkıda bulunmaya devam ediyor.


Mikrodenetleyici Nedir?


Mikrodenetleyici, özel bir elektronik sistem veya bir cihazın fonksiyon ve davranışlarını kontrol etmede beyin işlevi gören bir entegre devredir. Tipik olarak bir mikrodenetleyici tek bir çip içerisinde işlemci (CPU), bellek (RAM/ROM), giriş-çıkış (I/O) ve saat darbe üreteci (osilatör) birimlerini içerir. Bu yapısı itibarıyla birer mikro bilgisayardırlar.


Mikrodenetleyici çeşitleri; sahip oldukları üniteler, giriş-çıkış bacak sayıları, çalışma hızları, veri ve program yolu genişliği, bellek kullanım şekilleri gibi özellikler bakımından farklılık gösterir.


Mikroişlemci ile Mikrodenetleyici Arasındaki Fark Nedir?

 

Mikroişlemci ile mikrodenetleyici sık sık birbiriyle karıştırılan iki terimdir. Kısaca açıklayacak olursak, mikroişlemci genellikle laptop, tablet gibi bilgisayarlar içerisindeki genel amaçlı işlemcileri ifade eder. Mikrodenetleyici ise yukarıda bahsettiğimiz gibi, temel bir bilgisayar sisteminde bulunması gereken mikroişlemci, RAM, ROM birimlerinin yanı sıra giriş-çıkış portları, osilatör ve zamanlayıcı birimlerinin tek bir entegre devresine yerleştirilmesiyle elde edilir.


Genel amaçlı olan mikroişlemcide sadece CPU bulunurken, tek amaçlı mikrodenetleyicide CPU, RAM, ROM, I/O, zamanlayıcı tek çipte bir araya getirilir. RAM, RAM ve I/O ve zamanlayıcı mikroişlemciye haricen bağlanır. Bunların büyüklüklerini ve özelliklerini tasarımcı belirler. Mikrodenetleyici MHz’ler seviyesinde yavaşken, mikroişlemci GHz’ler seviyesinde hızlıdır.


Arduino Hangi Mikrodenetleyiciyi Kullanır?


Arduino, mikrodenetleyici çeşitleri arasından Atmel’in ATmega serisi 8, 16 ve 32 bitlik mikrodenetleyicilerini kullanır. Bu anlamda Arduino aslında bir mikrodenetleyici değil, mikrodenetleyici platformudur. Arduino mikrodenetleyici anakartı üzerine lehim yapmadan farklı mikrodenetleyici uygulamaları gerçekleştirilebilir. Bunun için birazdan bahsedeceğimiz shield adlı özel devre eklentilerinden faydalanılır.


Shield Nedir?


Arduino anakartı üzerine eklenen devre eklentilerini ifade eden shield, ek bağlantı kablosu veya lehim kullanmadan eklenebilir. Her amaca uygun bir shield eklentisi internette kolayca bulunabilir. Bu da Arduino’nun açık kaynaklı bir platform olarak tüm dünyada yaygın olarak kullanılmasının bir sonucudur.


Siz de Arduino kullanmayı öğrenmek ve muhteşem projeler geliştirmek için Dr. Bülent Çobanoğlu’nun yazdığı "Derinlemesine Arduino” kitabını hemen edinin. 60’dan fazla uygulama örneğini bulabileceğiniz bu kitapta sıfırdan başlayıp ileri seviyeye kadar Arduino kullanmayı öğrenebilirsiniz.

https://www.abakuskitap.com/urun/derinlemesine-arduino

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.