Ağ Yöneticiliği Alanında Bilmeniz Gereken 4 Temel Kavram

28-11-2018 12:28
Ağ Yöneticiliği Alanında Bilmeniz Gereken 4 Temel Kavram

Ağ yönetimi, bilgisayar ağ sistemlerini yönetmek, işletmek ve güvenilir bir şekilde sürdürmek gibi hedeflerle faaliyetler, yöntemler, prosedürler ve araçların kullanımını kapsayan bir süreçtir. Genel olarak ağ yönetimi; veri aktarım kanallarının güvenilirliği, verimliliği ve kapasitesi/becerisi ile ilgilidir.


Özellikle IoT ya da Nesnelerin İnterneti kavramının hayatımıza girişiyle, ağ yönetimi kapsamındaki cihazların bilgisayar, yazıcı ve sunucu gibi kısıtlı sayıda olmadığı bir durum ortaya çıktı. Bir ofiste internete bağlı bilgisayarların sayısı eskiden son derece sınırlıyken, bugün ofisi ziyaret eden kişiler akıllı telefonlarıyla buradaki internete bağlanabiliyor. Evlerimizde bile tabletler, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar aracılığıyla internete bağlanarak geniş bir ağ kurabiliyoruz.


Geldiğimiz bu noktada gerek profesyonel hayatta gerek özel hayatta ağ yönetiminin önemi ortaya çıkıyor. Peki ağ yönetimi dünyasının temel kavramları neler? Bunlara bir göz atalım.


Ağ Yönetimi


Ağ yönetimi; iletim hatlarının, dağıtıcıların, anahtarların, yönlendiricilerin ve sunucuların izlenmesi gibi birçok ağ kaynağının takibini ve envanterini içerir. Ayrıca bunların performanslarını izlemeyi ve ilgili yazılımlarını (özellikle ağ yönetimi yazılımı, ağ işletim sistemleri ve ağ kullanıcıları tarafından kullanılan dağıtılmış yazılım uygulamalarını) güncellemeyi kapsar.


Ağ Çalışması


Ağ çalışması, ağın tasarlandığı ve amaçlandığı gibi düzgün bir şekilde işleyişini içerir. Problemleri hızlı ve verimli bir şekilde ele almak ve hatta kullanıcıların problemden haberdar olmasından önce çözmek için sorunları yakından izlemeyi gerektirir.


Ağ Bakımı


Ağ bakımı, ağ yöneticileri ile yakın iletişim ve işbirliği yoluyla önleyici ve düzeltici önlemlerin yanı sıra tüm ağ kaynaklarının zamanında onarımını ve gerekli güncellemelerini içerir. Örneğin anahtarlar, yönlendiriciler ve hasarlı iletim hatları gibi ağ ekipmanlarının değiştirilmesi veya yükseltilmesini ağ bakımı çalışmaları arasında yer alır.


Ağ Tedariki


Ağ tedariki, belirli bir hizmetin ihtiyaçlarını desteklemek için ağ kaynaklarını yapılandırmayı içerir. Daha fazla kullanıcının hayatını kolaylaştırmak için artan geniş bant gereksinimleri örnek verilebilir.


Hayatın önemli bir parçası olan ağ yönetimi günümüzde bir öne çıkan meslekler arasında dikkat çekiyor. Ağ teknolojileri alanında çalışanlar ve çalışmayı isteyenler, ilgili fakültelerde eğitim görenler ve CCNA 200-125 sınavına hazırlananların tercih ettiği Ağ Yöneticiliğinin Temelleri kitabı, bu alanda çalışmalarına yeni başlayanlar ve kendini geliştirmek isteyenler için çok önemli bir kaynak.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.